Disciplína je nejzákladnější krok ke spokojenému životu i úspěchu. Honza Klusoň, CEO Welcome to the Jungle CZ/SK

Co dělá Honza Klusoň, CEO Welcome to the Jungle CZ/SK pro své psychické a fyzické zdraví? Co ho naučily psychoterapie a tvrdé basketbalové tréninky? Proč se zajímá o longevity a jak se vyrovnává se strachem? A jak k sobě s manželkou hledají cestu v náročnějších obdobích?

Ups&Downs jsou rozhovory, které vede Simona Zábržová, CEO Soulmio, s dalšími CEOs, kteří ji inspirují. Kromě Honzy Klusoně, CEO Welcome to the Jungle CZ/SK, vyzpovídala také Sentu Čermákovou, CEO Czechitas nebo Lukáše Sedláčka, CEO ELAI.

Moje povinnost je, abych já byl OK. Pak může všechno fungovat.

Když Honza Klusoň dospěl k lehkému vyhoření, využil firemního benefitu konzultace s psychologem a poté začal pravidelně docházet na psychoterapie. S pomocí aplikací se naučil meditovat a začal také více řešit své fyzické zdraví a celkovou duševní pohodu. “Začal jsem se o sebe víc starat, víc sportovat, dávat si do kalendáře čas na rodinu a celkově nastavil lepší balanc a udržitelnost,” komentuje svůj přístup k péči o duševní zdraví.

Nadhled mi pomohl k psychickému zklidnění a nastavení priorit. Když já budu v psychický a fyzický pohodě, tak to bude mít dopad na kolegy, firmu i rodinu. Moje povinnost je, abych já byl OK a pak mohlo všechno fungovat,” vysvětluje svůj nový pohled a dodává: “Mám trochu přístup win or learn a všechno beru jako součást svojí cesty.”

Obavy pořád mám, ale začal jsem je brát víc s nadhledem

Jako součást své cesty vnímá i strachy a obavy z budoucnosti. “Obavy pořád mám, ale začal jsem je brát víc s nadhledem. S příchodem dcery samozřejmě přibyl i strach o ni, ale naopak to teď je spíš tak, že dokud je moje dcera zdravá a šťastná, tak všechno ostatní jsou jen drobnosti. Vím, že vždycky by mohlo být hůř a strach jsem přijmul jako součást své cesty, ale nad strachama se snažím uvažovat co nejméně. Většina našich strachů se nikdy nevyplní, my si je vytváříme v hlavě a pak jsme z nich akorát vystresovaní a nervózní.”

Právě nadhled získal díky psychoterapii. Ta ho inspirovala i k praktickým cvičením, díky kterým se ženou překonali náročnější období. Prozradil, která to jsou:

  • “Každou neděli večer si společně na malý papírek napíšeme, co jsme ten týden zažili a jak jsme se cítili. Povíme si o tom a dáme si vzájemný feedback. Potom ten papírek dáme do vázy. A na Silvestra si všechny ty papírky společně pročteme.”
  • “Na papírky jsme si napsali, co bysme si od partnera přáli a co bysme si zase přáli pro něj. Pak jsme ty papírky poskládali. Každou neděli pak hledáme společný čas i prostor pro sebe sama, pro práci, pro dceru, spo společný čas - tak, abychom si dokázali navzájem pomoct.”

Pokud tady dlouhodobě chci plnohodnotně fungovat, fyzické zdraví dělá hodně

“Pravidelně chodím cvičit, do sauny, dávám si studené sprchy. Cvičení, protahování, sem tam jedu na kole.. Začal jsem víc sledovat svoje tělo a to, jak funguje. Sleduju spánek, začali jsme se víc zaměřovat na kvalitní potraviny a doplňky stravy. Zaměřuju se na to, abych každý den měl nějaký pohyb,” vysvětluje svůj zájem o longevity.

Basket byl nejhlavnější částí, která formovala moji osobnost

Od 7 do 22 let se plně věnoval basketbalu: “Naučil mě překonávat překážky, mít disciplínu, jít za hranu vlastních limitů, zvykat si na nepohodlí. Motivovat tým a táhnout ho dál, zvykat si na prohry. Co mě naučili moji trenéři teď předávám v manažerské roli dál - zaměř se na to, v čem jsi nejslabší - v tom tým nejvíc oslabuješ; a zaměř se na to, v čem jsi nejlepší - v tom tým táhneš nejvíc dopředu.

Disciplína je nejzákladnější krok ke spokojenýmu životu a úspěchu

“Každej chce svobodu, být fyzicky zdravý, dobře vypadat.. a to všechno se dá splnit disciplínou.” V životě překonal řadu překážek, které mu pomohly k optimistickému pohledu na život: Život za to stojí. Přijde mi líto být otrávenej. Nevím, jak dlouho tady budu, tak proč bych měl tím časem plýtvat? Mám dlouhodobou vizi a na smrtelný posteli nebudu vzpomínat, že jsem nevydělal o milion navíc, ale spíš mi bude líto, že jsem s dětmi nestrávil víc času. Tak mám nastavené priority, abych mohl každý ráno vstát,” vysvětluje svou motivaci a optimismus. “Jediný smysl života je žít ho naplno.”

Nevěř lidem, kteří mají větší televizi než knihovnu

Honza Klusoň je vášnivý čtenář. Většinou má rozečtených hned několik najednou a rád střídá vzdělávací knihy s beletrií. Pokud se chcete inspirovat, mrkněte na jeho profil na goodreads - najdete tam jeho oblíbené tituly, knihy, které plánuje číst a ty, které už přečetl. 

Chcete ještě více inspirace? 

Pusťte si do uší Soulmio podcast. Simona Zábržová a naše zkušené psycholožky a firemní koučky vás provedou aktuálními tématy jako je mentální odolnost, sebekoučink, udržitelný výkon nebo work-life balance.