Kritika ani chvála nerozvíjí. Zpětná vazba ano. Kristýna Cetkovská radí, jak ji dávat a přijímat

Správně načasovaná a formulovaná zpětná vazba nám pomáhá se posouvat vpřed, rozvíjet se a zlepšovat. A to v pracovním i osobním životě. Co si ale pod pojmem “zpětná vazba” představit? Jak a komu ji dávat? A jak se ji naučit přijímat? Firemní psycholožka Kristýna Cetkovská v uplynulém livestreamu prozradila, jak umění zpětné vazby ovládnout a zařadit do pracovního i osobního života.

Kristýna Cetkovská

Kristýna je psycholožka, koučka a v neposlední řadě studentka doktorského studia Psychologie na Univerzitě Karlově. Jejím polem působnosti je pracovní a firemní prostředí, ve kterém se věnuje rozvoji a angažovanosti zaměstnanců. Její snahy a aktivity směřují k tomu, aby se v práci lidé mohli cítit lépe a snadněji se rozvíjet. Na výzkumné úrovni se pak věnuje tématu duševního zdraví zaměstnanců společně s faktory, které ho mohou dlouhodobě posilovat. Smysluplně tak propojuje svou praktickou a teoretickou oblast.

Zpětná vazba podporuje angažovanost, motivaci, produktivitu i psychologické bezpečí

Kristýna Cetkovská vysvětluje, proč je zpětná vazba v pracovním životě tak důležitá. “Zpětná vazba podporuje pracovní angažovanost a motivaci. Podle teorie motivace Daniela Pinka ovlivňují angažovanost tři faktory - autonomie, smysluplnost a mistrovství. A právě zpětná vazba nám pomáhá se zlepšovat.”

Až 80 % zaměstnanců, kteří dostávají zpětnou vazbu, jsou do své práce plně angažovaní. A týmy, které pravidelně dostávají zpětnou vazbu od svého manažera, vykazují 12,5x větší produktivitu.

Kromě produktivity a angažovanosti podporuje zpětná vazba také psychologické bezpečí v týmu. “Když je normální a v pohodě se bavit o tom, komu co jde a kde je prostor pro zlepšení, mohou se členové týmu rozvíjet. Vědí, co se od nich očekává, upevňují se vzájemné vztahy i spolupráce. A tím roste i motivace,” doplňuje.

Typy zpětné vazby:

  • Pozitivní: Přináší uznání toho, co daný člověk udělal dobře.
  • Rozvojová: Koriguje chování, které v pracovním prostředí není žádoucí.

Zpětná vazba jde na všechny strany, na všechny úrovně. Ale vždy musí být objektivní.

Kritika osobnostních rysů, které nijak neovlivňují pracovní výkony, přehnaná chvála ani přílišná neobjektivní kritika zpětnou vazbou nejsou. Správná zpětná vazba je založena na subjektivním pozorování, ale musí být objektivně popsaná.

Jak dát a přijmout zpětnou vazbu?

Zpětná vazba nás posouvá vpřed. To ale neznamená, že je příjemná. “Jako první většinou nastoupí šok. Pak přichází vztek, popření a až pak může následovat přijetí. U každého ten proces trvá jinak dlouho a je důležité umět správně zareagovat,” popisuje Kristýna Cetkovská proces přijímání zpětné vazby. Zdůrazňuje důležitost zpracování vlastních emocí a zpětné vyhodnocení a dává konkrétní tipy, jak se v emočně náročných situacích zachovat. 

Kristýna dále vysvětluje, co nám brání zpětnou vazbu dávat a jak konstruktivní zpětná vazba vypadá - kde, kdy a co vlastně ve zpětné vazbě říkat. A představuje model EEC - pomocníka při konstruování efektivní zpětné vazby.

Záznamy livestreamů najdete společně s dalšími zajímavými články, meditacemi, testy a vzdělávacími materiály na platformě MySoulmio. Zjistěte, co všechno Soulmio online program péče o duševní zdraví pro firmy nabízí a jak může být oporou právě vaší firmě.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Vyčerpání není normální: Zjistěte, jak jste na tom a kudy vede cesta ven

Dlouhodobá únava se vkradla do našich životů a zdá se, že být stále unavení je normální. Život plný povinností a tlak na výkon je všudypřítomný stejně jako s tím související úzkosti a pocity selhání. Navzdory tomu, kolik vyčerpaných lidí kolem sebe máte, vyčerpání není normální a je potřeba s tím něco dělat. Jana Neuwerthová Šmýdová v živém vysílání prozradila, jak si vyčerpání změřit a jak udělat první krok na cestě k uzdravení.

14 % zaměstnanců přemýšlí po smrti blízkého o výpovědi: Jiří Štěpánek, CEO pohřební služby Goodbye

Řešení úmrtí blízkého je jednou z nejtěžších životních situací. Nejde se na ni připravit. Nečekané administrativní překážky, uspěchané a pochmurné obřady a neempatické jednání tradičních pohřebních služeb jen zvyšují zmatek a stres v období truchlení. A to se v Goodbye rozhodli změnit.

Zvládejte stres jako astronauti: Lucie Ráčková o stresu v extrémních podmínkách

Jak se stres projevuje a jak ovlivňuje výkon, zdraví a pohodu? Jaké faktory jsou klíčové pro úspěšné zvládání stresu v náročných situacích? Lucie Ráčková na livestreamu vysvětlila podstatu stresu, představila strategie jeho zvládání a prozradila, jak u sebe můžete klíčové “antistresové” vlastnosti rozvíjet i vy.