Toxické vztahy v práci: Proč se může hodit mít ve firmě psychopata?

Interakce na pracovišti, které negativně ovlivňují emocionální a psychickou pohodu zúčastněných označujeme za toxické. Často za nimi stojí konkrétní typy osobností. V uplynulém livestreamu je představil kouč a psychoterapeut Milan Pavlíček a prozradil také jak je poznat, jak s nimi vycházet a kdy se je hodí ve firmě mít.

Milan Pavlíček

“Když se dívám na toxicitu ve firmách, často se dostanu až k jednotlivcům, kteří svým chováním negativně ovlivňují celé týmy.”

Milan Pavlíček vystudoval filosofii a pozitivní psychologii na UK a personální management na MUNI, absolvoval komplexní psychoterapeutický výcvik a už 20 let se pohybuje v oblasti HR. V současné době se věnuje především koučování a psychoterapii.

Jak poznáte toxické vztahy na pracovišti?

Toxické vztahy se vyznačují negativním chováním a interakcemi, které mohou ovlivnit emocionální a psychickou pohodu zúčastněných. 

Mezi typické projevy patří:

  • šikana a obtěžování 
  • gaslighting
  • emocionální manipulace
  • drby a pomluvy
  • podkopávání a sabotáž
 

Tip: Přečtěte si, jak se efektivně bránit šikaně nebo jak v pracovním prostředí odhalit a reagovat na gaslighting.

Temná triáda: Kde se bere toxicita?

Existují určité typy osobností, na které v toxických vztazích narazíte. Všechny je spojuje naplňování výhradně vlastních potřeb a najdete je na škále tzv. temné triády narcismu, psychopatie a machiavelismu

Nejde o poruchy osobnosti, které by bylo potřeba léčit. Jde o škálu - a všichni se na ní nějakým způsobem nacházíme.

  • Narcismus: Přehnaný smysl pro vlastní důležitost, potřeba obdivu a nedostatek empatie vůči ostatním. 
  • Machiavellismus: Strategický a manipulativní přístup k dosahování cílů, často na úkor ostatních. 
  • Psychopatie: Nedostatek empatie, impulzivita a povrchní šarm, který využívají k manipulaci a vykořisťování ostatních.

Jak s osobnostmi temné triády vycházet?

  • udržujte profesionální odstup
  • vše dokumentujte
  • komunikujte s nimi jasně a přímo
  • dávejte si pozor, jaké informace sdílíte

Proč takové lidi ve firmě chtít?

Narcisté bývají velmi motivovaní úspěchem, což se hodí ve vysoce konkurenčním prostředí. Machiavelisté dokáží efektivně navigovat v komplexních politických situacích. Psychopati často dokáží zůstat klidní v krizových situacích.

Rysy temné triády mohou být v určitých rolích a situacích velmi užitečné. Přítomnost těchto rysů nutně neznamená, že bude jedinec jednat destruktivně - ve správném prostředí a s adekvátní podporou mohou být firmě velkým přínosem. Vedení ale musí šikovně balancovat mezi využíváním jejich silných stránek a minimalizováním potenciálních rizik. 

Osobnosti s rysy temné triády se nejlépe uplatňují:

  • ve vysoce konkurenční prostředí
  • ne pozicích, které vyžadují rychlé rozhodování a odolnost vůči stresu
  • v rolích s vysokou mírou autonomie
  • v profesích vyžadujících přesvědčivost a vliv na ostatní
  • v oblastech, kde je třeba činit těžká rozhodnutí s emocionálním odstupem

Milan dále vysvětluje, jak poznat narcistu, machiavelistu a psychopata už na pohovoru. A co dělat, když je to váš nadřízený. 

Záznamy všech livestreamů najdete společně s dalšími zajímavými články, meditacemi, testy a vzdělávacími materiály na platformě MySoulmio. Zjistěte, co všechno Soulmio online program péče o duševní zdraví pro firmy nabízí a jak může být oporou právě vaší firmě.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Vyčerpání není normální: Zjistěte, jak jste na tom a kudy vede cesta ven

Dlouhodobá únava se vkradla do našich životů a zdá se, že být stále unavení je normální. Život plný povinností a tlak na výkon je všudypřítomný stejně jako s tím související úzkosti a pocity selhání. Navzdory tomu, kolik vyčerpaných lidí kolem sebe máte, vyčerpání není normální a je potřeba s tím něco dělat. Jana Neuwerthová Šmýdová v živém vysílání prozradila, jak si vyčerpání změřit a jak udělat první krok na cestě k uzdravení.

14 % zaměstnanců přemýšlí po smrti blízkého o výpovědi: Jiří Štěpánek, CEO pohřební služby Goodbye

Řešení úmrtí blízkého je jednou z nejtěžších životních situací. Nejde se na ni připravit. Nečekané administrativní překážky, uspěchané a pochmurné obřady a neempatické jednání tradičních pohřebních služeb jen zvyšují zmatek a stres v období truchlení. A to se v Goodbye rozhodli změnit.

Zvládejte stres jako astronauti: Lucie Ráčková o stresu v extrémních podmínkách

Jak se stres projevuje a jak ovlivňuje výkon, zdraví a pohodu? Jaké faktory jsou klíčové pro úspěšné zvládání stresu v náročných situacích? Lucie Ráčková na livestreamu vysvětlila podstatu stresu, představila strategie jeho zvládání a prozradila, jak u sebe můžete klíčové “antistresové” vlastnosti rozvíjet i vy.